Keď na nás doľahne ťažoba ťažkostí, využívame rôzne stratégie, ako sa adaptovať na situáciu a prispieť k jej riešeniu. V závislosti od závažnosti problému, našej osobnej konštelácie a predošlých skúseností sa rozhodneme, kedy zapojíme do procesu hľadania riešení svojej situácie aj inú osobu. Spravidla vyhľadávame bezpečný vzťah, túžime byť prijímaní takí, akí sme, vypočutí bez zbytočných komentárov či hodnotení a mať skúsenosť alebo aspoň odhad, čo môžeme od tohto stretnutia s druhým očakávať, čo nás s ním asi čaká.

Na Slovensku máme širokú ponuku psychoterapií rôznych smerov akreditovaných Slovenskou psychoterapeutickou spoločnosťou a systemická psychoterapia (alebo tiež terapia) je jednou z nich. Čo ale možno od nej očakávať?

Systemická terapia je chápaná ako dialóg. Prebieha ako komunikačný proces, ktorý dáva zmysel. Nie je opravou alebo korektúrou človeka. Predstavuje dialóg expertov, ktorí analyzujú danú skutočnosť: KLIENT (ako expert na vlastný život) a TERAPEUT (ako expert na vedenie terapeutického dialógu).

Cieľom terapie je viesť a podporovať klienta k svojpomoci. Kladie dôraz na rovnocennosť klienta a terapeuta ako partnerov vo vzájomnej spolupráci (terapii), podporuje nové uhly pohľadu na situáciu a život klienta, hľadá cesty ako klientovi čo najrýchlejšie dopomôcť, aby dokázal nájsť a využívať vlastné zdroje, ktorými disponuje a uplatnil ich aj v ťaživej oblasti.

Systemická terapia stavia na tom, čo klient dokáže a čo mu funguje v živote. Terapeut využíva cielené kladenie otázok – no nie preto, aby klienta skúšal či overoval jeho znalosti. Ale s otvorenosťou, rešpektom, úctou k jedinečnosti klienta, so záujmom o klientov príbeh a so zvedavosťou kladie otázky, ktoré umožňujú klientovi preskúmať svoju tému (ktorú sám prináša) z viacerých uhlov pohľadu a nadobudnúť nový rozmer vnímania a prístupu.

Terapeut sa na žiadosť klienta pripája k nemu a stáva sa jeho sprievodcom v danej životnej etape. Spojenectvo medzi klientom a terapeutom a ich vzájomný rozhovor je to, čo klientovi prináša zmiernenie až „rozpustenie“ jeho ťažkostí, rozvíja možnosti riešenia a nové funkčnejšie stratégia pre klienta. Terapeut neprichádza s ponukou hotových riešení, ani so „zázračným návodom“ na život, ale vytvára priestor, aby si klient pri takejto spolupráci mohol v rozhovore nájsť riešenie, ktoré bude jemu šité na mieru (t.j. preňho ako originál a pre jeho osobitú situáciu).

Psychoterapia, samozrejme, nie je liekom na všetko a má svoje indikácie a kontraindikácie. Každopádne, môže byť silný nástroj pri rozvoji osobnosti a získavaní jej stability, objavovaní starých a nových zdrojov klienta, pri podpore mechanizmov zvládania náročných a krízových situácií, odhaľovaní nefunkčných stratégií či zvykov a nachádzaní ich funkčnejších alternatív, podporou pri hľadaní riešení aktuálnych ťažkostí (vzťahových, osobných) ako aj pri podstupovaní významných rozhodovaní a pod.

 

Užitočné zdroje:

Ludewig, K.: Systemická terapie. Základy klinické teorie a praxe. 2. vydáni. Praha: ISZ, 2007.

Ludewig, K.: Základy systemické terapie. 1. vydání. Praha: Grada, 2011.

Schlippe, A.v., Schweitzer, J.: Systemická terapie a poradenství. 5. vydání. Brno: Cesta, 2006

www.isz-mc.cz

www.psychoterapia-sk.sk